یک متخصص پستان گفت: معمولا برداشتن پستان آخرین روشی است که برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان توصیه می شود. البته با برداشتن تخمدان نیز می توان از این امر پیشگیری کرد که این روش معمولا برای زنانی توصیه می شود که حداقل دو فرزند به دنیا آورده اند.

دکتر ناهید نفیسی افزود: عمل برداشتن پستان در غرب برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان متداول است و بسیاری از زنانی که ریسک بالای ابتلا به این بیماری را دارند، تحت این عمل جراحی قرار می گیرند. ابتدا از آنان تست ژنتیک گرفته می شود و در صورت مثبت بودن ژن، پستان برداشته و همزمان بازسازی می شود.

وی درباره راه های بازسازی پستان، اظهار کرد: معمولا برای این کار از پروتز استفاده می کنند، البته از فلپ نیز بهره برده می شود. در این روش از عضلات اندام های دیگر برای بازسازی پستان استفاده می شود.

این متخصص پستان درباره ژن BRC۱ و BRC۲ که عامل ابتلا به سرطان پستان هستند، گفت: این ژن با آزمایش خون اندازه گیری می شود. در این روش از فرد مبتلا به این بیماری نمونه خون گرفته می شود و این نمونه خون در بانک خون نگهداری می شود که تا ۱۵ سال قابل استفاده است و با بررسی ژن BRC۱ و BRC۲ مشکل این ژن کشف می شود. در صورت وجود اختلال در این ژن در فرد مبتلا افراد سالم خانواده می توانند با دادن نمونه خون، ژن آنان با ژن معیوب بیمار مقایسه شود تا مشکل ژنتیک آن کشف شود.

نفیسی درباره هزینه انجام این آزمایش ها در ایران، اظهار کرد: انجام این تست برای تشخیص داشتن ژن بیماری بسیار گران است، چرا که از ابزار گران قیمتی برای انجام این کار استفاده می شود. این در حالی است که برخی از آزمایشگاه ها اعلام می کنند که با قیمت حدود ۱۵۰ هزار تومان می توانند این آزمایش را انجام دهند، اما نتایج چنین آزمایش هایی قابل اعتماد نیست چرا که یافتن ژن معیوب بیش از سه میلیون تومان برای بیمار هزینه دربردارد.

این متخصص پستان تاکید کرد: تنها آزمایش یافتن ژن بیماری سرطان پستان گران قیمت است و آزمایش های سایر افراد خانواده به منظور تعیین ریسک ابتلا به این بیماری ارزان تر و حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان است.

عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی بهشتی درباره روند کاندیدا شدن بیمار برای عمل جراحی برداشتن پستان، اظهار کرد: بیماران در ابتدا مشاوره ژنتیک می شوند و شجره نامه خانوادگی آنها از نظر ابتلا به این بیماری مشخص می شود. اگر معلوم شود که دو تا سه نفر از افراد فامیل به این بیماری مبتلا بوده اند، احتمال انجام این عمل جراحی برای بیمار افزایش می یابد. البته این بیماران پیش از انجام این عمل جراحی، مشاوره روانشناسی نیز می شوند؛ بنابراین تصمیم گیری برای برداشتن پستان زنان مستلزم همکاری متخصص ژنتیک، روانشناس و متخصصان زنان و جراحی است.

این متخصص پستان درباره میزان انجام این عمل جراحی در ایران، اظهار کرد: انجام عمل جراحی برداشتن پستان در ایران چندان متداول نیست، از سوی دیگر این عمل تحت پوشش بیمه قرار ندارد. این در حالی است که پروتز و وسیله دیگری به نام « مش» (وسیله ای که زیر پروتز کار گذاشته می شود) که برای انجام این عمل استفاده می شود، گران است. در کل هزینه این عمل جراحی در ایران حدود هشت تا ۱۰میلیون تومان است، اما این عمل در خارج از کشور با رقم بسیار بیشتری انجام می شود، به گونه ای که بیمار باید ۱۵ تا ۲۰ هزار دلار بابت آن بپردازد.

وی با بیان اینکه عمل برداشتن پستان عوارض بسیار زیادی دارد، گفت: به احتمال زیاد باید نوک پستان برداشته شود و حتی در صورت حفظ آن، احتمال از بین رفتن این عضو وجود دارد. از سوی دیگر ممکن است پروتز عفونت کند و بیمار حس نوک پستان را از دست بدهد و همین امر موجب به وجود آمدن اختلالات روانی شود.

نفیسی در پایان گفت: سابقه خانوادگی تنها ۱۰ درصد در ابتلا به سرطان پستان موثر است؛ بنابراین اگر در خانواده، یک فرد به این بیماری مبتلا است، به سایر زنان خانواده توصیه نمی شود که تحت عمل جراحی برداشتن پستان قرار گیرند.
در کانال تلگرام لرستان خبر عضو شوید

نظرات