سلامت>  آموزش- همشهری آنلاین – زهره بانی: بیماری ALS باعث مرگ سلول های عصبی کنترل کننده حرکت ماهیچه ها می شود و موجب ضعف عضلانی عصبی می شود

ALS یک بیماری پیش رونده است که به تدریج عملکرد تمام عضلات بدن را مختل کرده و ضعف عضلانی بیمار تا جایی پیش می رود که منجر به فلج کامل بیمار می شود.

این بیماری ممکن است ابتدا موجب فلج دست ها، پاها یا هر دو عضو شود و کم کم با اختلال درسیستم عصبی کنترل کننده تنفس، بلع و تکلم بیمار، نفس کشیدن، غذا خوردن و صحبت کردن بیمار را مختل کند به طوری که فرد مبتلا بدون تجهیزات کمکی قادر به تنفس نیست و در مراحل حاد بیماری، علت مرگ و میر ناشی از این بیماری همین مشکلات تنفسی است.

با فلج ماهیچه های کنترل کننده بلع، ریسک ورود غذا و نوشیدنی ها به ریه افزایش یافته و بیمار علاوه بر سوء تغذیه و کم آبی شدید بدن، در معرض خطر خفگی نیز قرار می گیرد.

بیماری ALS با تمام هجوم وحشتناک و مخربی که روی عضلات حرکتی بدن دارد، هیچ آسیبی را متوجه توانایی های مغزی بیمار نمی کند و فرد مبتلا کاملا آگاه و هوشیار است.

علایم

ALS در مراحل اولیه با گرفتگی و پرش عضلات و ضعف عضلانی خود را نشان می دهد و در بیماری پیشرفته، بیمار توانایی حرکت دادن دست ها و پاهایش را از دست می دهد و به مرور در سخن گفتن و بلع غذا و تنفس بیمار مشکلات جدی به وجود می آید.

با پیشرفت بیماری، بیمار کاملا فلج می شود به طوری که بدون کمک و استفاده از تجهیزات کمکی پزشکی، ادامه زندگی برای بیمار غیرممکن می شود. تا جایی که بیماری باعث مرگ فرد مبتلا می شود.

علل

علت مشخصی برای این بیمار تاکنون یافت نشده است اما فرضیه های مختلفی از جمله جهش ژنی، حمله سیستم ایمنی بدن به سلول های سالم و افزایش میزان گلوتامین (گیرنده ای شیمیایی در مغز است که افزایش میزان آن برای سلول های عصبی سمی است) در سلول های عصبی نخاع مطرح شده است.

از آنجا که علت بیماری ALS معلوم نشده پیشگیری از آن هم ممکن نیست.

این بیماری مسری نیست و شیوع آن در بین هر دو جنس به یک میزان دیده می شود اما خبر خوب اینکه تعداد مبتلایان به این بیماری بسیار اندک است.

تفاوت MS با ALS این است که در ام اس سیستم عصبی مرکزی در مغز درگیر می شود و احتمال درگیری نخاع در مراحل پیشرفته تر بیماری وجود دارد اما در بیماری ای ال اس، بالعکس در مراحل اولیه نخاع درگیر می شود و درگیری مغز تقریبا غیرممکن است.

درمان

برای بیماری ALS درمان قطعی ندارد فقط می توان با برخی داروها پیشرفت آن را کمی کند کرد و یا با فیزیوتراپی توانایی های حرکتی بیمار را تا حدی بهبود بخشید.

webmd. com

در کانال تلگرام لرستان خبر عضو شوید

نظرات