رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان: برای پرتقال تامسون درجه یک ۱۷۵۰تومان و برای سیب درجه یک ۳ هزار تا ۳۳۰۰ تومان و برای سیب ممتاز که حجم تولید بیشتری دارد ۳۶۰۰ تا ۳۸۵۰ تومان تعیین شده که این موارد به شورای هزینه بازار نیز رفته و مورد تایید قرار گرفته است

به گزارش افکارنیوز ، واردات میوه ممنوع شده است. این خبری است که محمدعلی جوادی معاون وزیر جهاد کشاورزی آن را اعلام کرده است. در سال های گذشته حجم عظیمی از میوه خارجی از انگور شیلیایی تا پرتقال و نارنگی پاکستانی و… به کشور وارد می شد و ارز بری زیادی داشت. این روند در کنار خروج ارز از کشور باعث تضعیف تولید داخلی شده است. امسال دولت تصمیم گرفته میوه خارجی وارد نشود. تصمیم خوبی است اما ممکن است باعث گرانی میوه شب عید شود. جلوگیری از واردات میوه های خارجی یکی از مطالبات اصلی باغ داران و کشاورزان ایرانی در این سال ها بوده است اما شرایط پیچیده اقتصادی باعث شد همچنان واردات وسیع میوه به کشور ادامه داشته باشد. اوایل می گفتند این کار برای حفظ تعادل در بازار انجام می شود اما مدت زیادی نگذشت که قیمت میوه های وارداتی بالاتر از قیمت میوه های داخلی ایستاد ولی بازهم واردات آن ادامه داشت.

حالا معاون وزیر جهاد کشاورزی در دولت روحانی می گوید: با حمایت نمایندگان مجلس، واردات میوه های خارجی به کشور ممنوع شده چرا که ما در دنیا رتبه ششم تولیدات باغی را داریم و مردم میوه شب عید امسال را از تولیدات کشاورزان داخلی تامین می کنند. همچنین اقدامات خوبی برای رشد و تقویت بخش شیلات و گوشت قرمز و سفید کشور انجام شده است. این گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی در حالی است که امسال هم وظیفه تنظیم بازار میوه شب عید بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است. قرار بود این وظیفه بر عهده وزارت جهاد کشاورزی قرار بگیرد و نامه نگاری های گلایه آمیز وزیر جهاد کشاورزی و صنعت و معدن و تجارت دولت احمدی نژاد را هنوز خیلی ها به یاد دارند. به هر حال جوادی در حالی با قاطعیت از ممنوع شدن واردات میوه به کشور حرف زده که وزارت جهاد کشاورزی عملا قدرتی در مدیریت بازار ندارد.

ورود میوه همچنان ادامه دارد

 آمار گمرک ایران نشان می دهد واردات انگور تازه در سال جاری ادامه دارد. از سوی دیگر خبرنگاران در بازدید از گمرک بوشهر نیز شاهد ورود چندین کانتینر موز بودند. البته موز جزو موارد استثنا در منع واردات میوه های خارجی بوده و واردات آن بدون اشکال است اما واردات میوه فقط شامل موز نمی شود و در فصل های مختلف سال شاهد حضور میوه های خارجی از انبه هندی و سیب مصری گرفته تا پرتقال بیروتی در سطح میوه فروشی های شهر هستیم.

در این باره برخی از مسئولان میادین میوه و تره بار و همچنین اتحادیه میوه ضمن تاکید بر ممنوعیت واردات میوه به جز موز دلیل حضور سایر میوه های خارجی در بازار را ورود غیرقانونی آن از طریق بازارچه های مرزی به داخل شهرها می دانند اما آمارهای گمرک گویای واقعیت دیگری است. طبق آمار رسمی گمرک ایران در ۹ ماهه سال جاری ۴۱ تن انگور به ارزش ۳۱ هزار و ۵۷۰ دلار وارد کشور شد. در همین مدت بیش از ۱۷ هزار تن گلابی هندی و انبه به ارزش ۱۱.۴ میلیون دلار وارد شد. میزان و ارزش واردات آناناس نیز در همین مدت به ترتیب به ۱۳۸۰ تن و ۱.۴ میلیون دلار رسید.

ترس از به هم خوردن تعادل بازار

ممانعت از واردات میوه به کشور اگر چه یک کار ضروری و مناسب به نظر می رسد اما مسئولان تنظیم بازار ترس این را دارند که این ممنوعیت واردات باعث به هم خوردن تعادل در بازار شود و دلالان میوه با استفاده از آن بخواهند در آستانه شب عید میوه را احتکار و قیمت ها را بالا ببرند. البته این نگرانی از نظر باغداران و نمایندگان مجلس و وزارت جهاد کشاورزی دلیل موجهی نیست و بر ممنوعیت واردات میوه به شدت تاکید می کنند. رئیس کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس، هم چندی قبل گفته بود: واردات میوه خلاف بند های قانون افزایش بهره وری و برنامه پنجم توسعه است و دستگاه های اجرایی ملزم هستند تا کنترل بیشتری بر واردات محصولات کشاورزی و به ویژه میوه اعمال کنند.

عباس رجائی، درخصوص این مطلب که برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی جهت توقف واردات بی رویه میوه نامه ای به رئیس جمهور ارسال کرده اند که پس از گذشت مدتی بخشنده معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی – گفت براساس آخرین آمار به دست آمده در سال جاری مجوزی برای واردات میوه به ویژه مرکبات صادرنشده است و اگر هم وارداتی صورت گرفته باشد شامل میوه هایی مانند موز است که واردات آن مشکلی در روند تولید داخلی ایجاد نمی کند به طوری که بر اساس آمار گمرک، طی هشت ماهه نخست سال جاری فقط ۲۷۳ هزار تن انواع میوه های خوراکی، پوست مرکبات یا پوست خربزه، ۱۱۸ هزار تن انواع سبزیجات، نباتات، ریشه و غده های خوراکی به کشور وارد شده است، گفت: متاسفانه در عملکرد حوزه کشاورزی به گونه ای رفتار می شود که این اقدامات مغایر با قانون اساسی کشور است. نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی، گفت: بحث واردات در ماده ۱۶قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین در قانون برنامه پنجم توسعه دارای یک مدل اجرایی برای دستگاه های ذی ربط است به طوری که باید واردات محصولات کشاورزی از جمله میوه در راستای این مدل به کشور صورت گیرد.

ذائقه مردم مهم تر است

ولی الله داوودآبادی، دبیر انجمن تولید کنندگان آبمیوه و از فعالان این صنعت می گوید: جدا از کنترل بازار و سیاست های مقطعی این چنین، باید به فکر ذائقه مردم بود. او می گوید: دامی که خارجی ها برای ما گشوده اند تغییر ذائقه مردم است که متاسفانه تا حدی هم موفق بوده اند. نمونه این سیاست در مورد چای وجود دارد در حال حاضر می بینیم که ذائقه مردم طوری تغییر کرده که بازار مصرف پذیرای چای ایرانی نیست. همین اتفاق در مورد پرتقال و سیب و… در حال رخ دادن است. اگر سیاست های وارداتی ادامه داشته باشد متاسفانه در حالی که ما خوشمزه ترین میوه ها را در کشور تولید می کنیم اما باید برای آنها دنبال مشتری باشیم. ذائقه مردم هم چیزی نیست که اگر تغییر کرد بشود به راحتی دوباره آن را تغییر داد. او می گوید: اجرای سیاست ممنوعیت واردات میوه هایی که به وفور در داخل تولید می شود حتی اگر منجر به بالارفتن جزئی قیمت ها هم بشود به صرفه است.

یک دعوای ادامه دار

طی چند سال گذشته همواره بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهادکشاورزی در زمینه واردات میوه های خارجی اختلاف وجود داشته است. از یکسو وزارت جهادکشاورزی وزارت صنعت را متهم کرده که بدون در نظر گرفتن شرایط کشاورزان داخلی مجوز واردات میوه را به کشور داده است. وزارت صنعت و تجارت هم وزارت جهادکشاورزی را متهم کرده که تنها شرایط کشاورزان را در نظر گرفته و اهمیتی به مصرف کننده داخلی نداده است. همین امر به گفته مسئولان وزارت صنعت و تجارت باعث افزایش قیمت میوه در بازار داخلی شده است.

تامین میوه شب عید از سوی وزارت صنعت

در حالی که در راستای طرح انتزاع قرار است تنظیم بازار کالاهای کشاورزی از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شود اجرای این طرح به سال آینده موکول شده و سیب و پرتقال شب عید را وزارت صنعت، معدن و تجارت تامین می کند.

جواد تقوی، رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان گفته: وزارت صنعت، معدن و تجارت تمایل داشت که وزارت جهاد کشاورزی تنظیم بازار سیب و پرتقال شب عید را پیگیری کند. وی با بیان اینکه برخی همکاران ترجیح دادند باز هم خود وزارت صنعت، معدن و تجارت کار را دنبال کند، گفت: لذا مقرر شد تنظیم بازار میوه و پرتقال شب عید همچنان بر عهده معاونت توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت باشد.

رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان با اشاره به اینکه تدارکات لازم برای تامین سیب و پرتقال شب عید انجام شده است، گفت: برنامه توزیع سیب و پرتقال شب عید با حد کفایت و قیمت مناسب در حال انجام است. وی افزود: قیمت پرتقال ۱۷۵۰ تومان، سیب ۳۰۰۰ تا ۳۸۵۰ تعیین شده است تلاش این است که میوه های شب عید تا حد ممکن از تولیدات داخلی تامین شود و برای این کار هم قیمت های پیشنهادی برای خرید پرتقال از کشاورزان تصویب شده است. بر اساس آنچه او گفته برای پرتقال تامسون درجه یک ۱۷۵۰ تومان و برای سیب درجه یک ۳ هزار تا ۳۳۰۰ تومان و برای سیب ممتاز که حجم تولید بیشتری دارد ۳۶۰۰ تا ۳۸۵۰ تومان تعیین شده که این موارد به شورای هزینه بازار نیز رفته و مورد تایید قرار گرفته است.
در کانال تلگرام لرستان خبر عضو شوید

نظرات