عمارت کلاه فرنگی ناصرالدین شاه در میدان سپاه تهران بالاخره پس از گذشت ۳۷ سال از آخرین باری که مرمت شد قرار است پیش از اینکه فرسایش گذر زمان، تاریخ را در آن از بین ببرد با تفاهم سپاه، میراث فرهنگی و شهرداری عملیات نجات بخشی آن آغاز شود.

به گزارش افکارنیوز ، ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۲۹۱ هجری قمری بعد از بازگشت از نخستین سفر خود به فرنگ دستور داد تا کاخی بین قصر قاجار (زندان قصر) و باغ نگارستان (وزارت ارشاد) بنا کنند و عمارتی چهارطبقه را در آن بسازند، کاخ ساخته شد و زنان شاه به این کاخ منتقل شدند و از آن پس این کاخ نام عشرت آباد گرفت و برج چهارطبقه آن موسوم به کلاه فرنگی شد.

عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد به عنوان بنایی قاجاری ۲۳ فروردین ۱۳۴۶ با شمارهٔ ثبت ۶۴۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید که هم اکنون در داخل پادگان ولیعصر (عج) نیروی هوایی سپاه قرار دارد.

اما در این سالها شرایط قرارگیری آن سبب شده است تا فرسایش تدریجی با این بنای تاریخی عجین شود و از عمارت وسیع و کوشک ها و استخر بزرگ عشرت آباد تنها عمارتی چهارطبقه باقی بماند.

در دوره های مختلف تلاشهایی برای حفظ این بنای تاریخی انجام شد اما بی نتیجه. در سال ۱۳۸۴ مهدی معمارزاده، رئیس وقت اداره حفاظت و مرمت میراث فرهنگی استان تهران، «تخصیص ۳۰۰ میلیون تومان اعتبار برای مرمت عشرت آباد را اقدامی مهم برای نجات این عمارت قدیمی عنوان کرده بود» ، بودجه ای که اگر به مرمت این عمارت ختم می شد امروز پس از گذشت ۸ سال احوال عشرت آباد تا این حد غبارگرفته نبود.

وی ۸ سال پیش گفته بود که «پوسیدگی های ایجاد شده در بنا تا حدی است که عمارت عشرت آباد در برابر لرزه ای ۲ ریشتری هم توان مقاومت نداشته و فرو می ریزد. »

اما پس از گذشت سالها این روزها با بازدید رئیس شورای شهر و مدیر کل میراث فرهنگی تهران، «عشرت آباد» دوباره خبرساز شده است و ظاهراً قرار است سپاه، میراث فرهنگی و شهرداری به تفاهمی برای مرمت و حفظ این عمارت تاریخی برسند و برای آن کاربری در قالب «موزه» تعریف کنند.

رجبعلی خسروآبادی، مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران در این باره به خبرنگار فارس می گوید: طرح های اولیه ای برای حفاظت از عمارت کلاه فرنگی تهیه شده بود اما طرح ما گسترده تر از این است که فقط عمارت کلاه فرنگی مرمت شود، عمارت نیاز به عملیات نجات بخشی دارد و باید نحوه چگونگی استفاده از آن و کاربری جدید آن تعریف و تنظیم شود.

وی درباره منبع تأمین بودجه عملیات نجات بخشی و مرمت بنا پاسخ می دهد: سپاه قول داده است که از نظر اعتباری کمک کند و دسترسی را باز کند تا مردم پس از تبدیل آن به موزه بتوانند در محل عمارت، حضور داشته باشند.

مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران تأکید کرد که این عمارت حتماً تبدیل به موزه می شود.

وی می گوید: موزه «انقلاب» یا موزه «جنگ» کاربری جدید عمارت کلاه فرنگی خواهد بود.

خسروآبادی تصریح می کند: میراث فرهنگی، شهرداری و سپاه یک ماه فرصت دارند تا متن تفاهم نامه برای نجات و مرمت عشرت آباد را تنظیم و تهیه کنند.

با این اوصاف پیش بینی می شود که آن قدرها هم سر عمارت کلاه فرنگی بی کلاه نمی ماند و پیش از آنکه به کلی تخریب شود با هماهنگی دستگاه های مرتبط عملیات نجات بخشی و مرمت آن صورت پذیرد و مردم بتوانند به این عمارت راه یابند.
در کانال تلگرام لرستان خبر عضو شوید

نظرات