سلامت>  عمومی- گروه دانش و سلامت - فتانه انفرادی: وزارت بهداشت ۸هزار میلیارد تومان بدهی دارد. کسری ای که به قول وزیر بهداشت، به اندازه بودجه یک سال وزارتخانه اش است.

بودجه ای هم که برای بخش سلامت در سال ۹۳پیش بینی شده، ۳۵هزار میلیارد تومان است. آیا با این میزان بودجه و بدهی، دکتر سیدحسن قاضی زاده هاشمی می تواند به گفته خودش، در سیستم بهداشت و درمان کشور تغییر ایجاد کند؟ وزیر بهداشت از ابتدای ورودش به وزارتخانه بارها از کمبود بودجه سخن به میان آورده و گفته: وزارتخانه ام بیمار است چند روز قبل هم در نشست مشترکی که وزیر با اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی داشت، گفت:

بودجه ای که برای سال جاری پیش بینی شده است، هیچ برنامه توسعه ای را پوشش نمی دهد و در جای دیگر هم اظهار داشت: با این میزان بودجه نمی توان کار چندان فاخری انجام داد.   هم وزیر در گفت وگو با فارس به قول خودش بدون تعارف با مردم سخن گفت و اظهار داشت: تعارف نداریم و به مردم دروغ نمی گوییم؛ بیمارستان های دولتی ورشکسته هستند. اوضاع وزارت بهداشت به هم ریخته و سردرگم است. سلامت در هیچ یک از دولت های قبلی اولویت نبوده و من حاضر نیستم هیچ بیمارستانی را قبل از تأمین منابع افتتاح کنم. سلامت هیچ وقت در اولویت دولت ها نبوده است. مشکلات اساسی ساختاری هم داریم به همین علت وزارت بهداشت از یک نوع به هم ریختگی و سرگردانی جدی رنج می برد.

او گفت: وزارت بهداشت را در شرایطی تحویل گرفتیم که حداقل ۵۵۰۰میلیارد تومان کسری داشت. از آن اعتبار ۱۰هزار میلیارد تومانی که ریالی ندادند، از اعتبار ۲هزار میلیارد تومانی پزشک خانواده هم که فقط ۲درصد محقق شد، کمتر از ۱۵درصد اعتبارات عمرانی وزارت بهداشت وصول شد. اینها همه روی کاغذ آمده اما دولت جدید هم پولی ندارد که بتواند کمک کند. راه حل ما همان است که در اصلاحیه بودجه هم آوردیم که یارانه ۳دهک پر درآمد را به سلامت مردم اختصاص دهند، البته در مجلس مخالفت کردند و گفتند نمی شود ولی من همچنان معتقدم که می شود.

اظهارات بدون تعارف وزیر و گلایه های او در شرایطی که لایحه بودجه ۹۳در حال بررسی است، حکایت از دردهای بسیاری دارد که بردوش مردم و مسئولان در نظام سلامت سنگینی می کند. دکتر حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با همشهری، بودجه پیشنهادی حوزه بهداشت و درمان را ناکافی دانست و اظهار داشت: این میزان بودجه مشکلات را حل نخواهد کرد و قطعا سال آینده وضعیت بدتری خواهیم داشت.

او گفت: بیمارستان های دانشگاهی و دولتی مشکل جدی دارند، تجهیزات و دستگاه های پزشکی بیمارستان ها فرسوده است. بیمارستان های جدید هم توان تجهیز ندارند. آمبولانس های وزارت بهداشت دیگر کارایی لازم را ندارند. اینها و مشکلات دیگر همه سبب شده که مردم ناراضی باشند. قرار بود ۱۰درصد هدفمندی یارانه ها به حوزه سلامت اختصاص یابد که در مرحله اول هدفمندی این اتفاق نیفتاد. این بودجه ناکافی است و به نظر می رسد که دولت و مجلس باید به دنبال راهکار جدی باشند.

اظهارات اخیر دکتر ایرج حریرچی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت هم در نوع خود قابل تامل است. او اظهار داشته: کل پرداختی حوزه سلامت در سال ۹۳بالای ۶۲هزار میلیارد تومان خواهد بود. اگر فرض بگیریم سهم مردم از هزینه های سلامت طبق قانون به کمتر از ۳۰درصد برسد، دولت باید بیش از ۴۲هزار میلیارد تومان پرداخت داشته باشد اما در بهترین شرایط، این سهم در مجموع به ۲۵هزار میلیارد تومان می رسد. برای هر یک درصدی که بخواهیم از هزینه های جیب مردم کاهش دهیم باید ۵۰۰میلیارد تومان بودجه در اختیار داشته باشیم

به گزارش ایرنا، دکتر امیدوار رضایی هم میزان بودجه را ناکافی دانست و گفت: باید به دنبال این هدف باشیم تا مردم در حوزه سلامت کمترین پرداختی را داشته باشند و این امر تنها با هزینه کردن بیشتر در حوزه سلامت امکان پذیر خواهد بود.
رسول خضری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز گفت: در بحث و بررسی لایحه بودجه سال ۹۳در حوزه سلامت معتقدم که با این افزایش تنها بخش کوچکی از مشکلات را می توان مرتفع کرد.

درهرحال موج بیماری های غیرواگیر در ایران از یکسو، افزایش هزینه های سرسام آور درمان از سوی دیگر، مردم به ویژه قشر آسیب پذیر جامعه را با دشواری های زیادی روبه رو کرده است تا جایی که به گفته کارشناسان، سهم بیماران از پرداخت هزینه های درمان آنقدر بالاست که سالانه ۵/۳میلیون نفر تنها به دلیل هزینه های بهداشت و درمان زیرخط فقر می روند. بدهی بیمه ها به بیمارستان ها هم آن سوی دیگر ماجراست به گونه ای که هر گاه از کیفیت نامطلوب بیمارستان های دولتی سخن به میان می آید، روسای بیمارستان ها از عملکرد نامطلوب سازمان های بیمه گر می گویند. به این مشکلات، نبود، کمبود و گرانی دارو و کمبود تخت های بیمارستانی را اگر اضافه کنیم دیگر معمایی می شود که معلوم نیست چه کسی توان حل آن را دارد؟

در کانال تلگرام لرستان خبر عضو شوید

نظرات