درحال حاضر نرخ دلار در سطح پایین دیگر عملا توجیهی ندارد و اگر نرخ دلار را پایین تعیین کنید باید دلار نفتی باشد تا به جامعه تزریق شود

روزگاری دلار، با شتاب رو به بالای خود همه را شگفت زده کرده بود. بعد از انتخابات خرداد ۹۲، نرخ دلار در بازار در پی واکنش مثبت به این تحولات روند نزولی خود را آغاز کرد. این روند با سفر رییس جمهور به نیویورک شدت بیشتری گرفت.

در زمانی که رییس جمهور در نیویورک به سر می برد، رییس کل بانک مرکزی و یکی از اعضای اتاق بازرگانی از روند نزولی دلار انتقاد کرد و همین انتقاد باعث شد تا این روند نزولی متوقف شود. اما عصبانیت مردم و بازار از این اظهارات نیز  باعث نشد تا مسئولان بانک مرکزی از موضع خود کوتاه بیایند.

جعفر قادری، نماینده و عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، معتقد است با وضعیت کنونی تورم دیگر نرخ دلار پایین توجیهی ندارد. او می گوید: « درحال حاضر نرخ دلار در سطح پایین دیگر عملا توجیهی ندارد و اگر نرخ دلار را پایین تعیین کنید باید دلار نفتی باشد تا به جامعه تزریق شود وقتی چنین دلارهایی وجود ندارد شما نمی توانید دلار را در نرخ پایینی تثبیت کنید. »

وی تاکید می کند: « این نرخ باید با کارشناسی تعیین شود و نرخی باشد که حداقل برای ۱ تا ۲سال قابل دفاع باشد. اما اینکه نرخ ارز در سطح پایین تعیین شود و منابع ارزی کشور اجازه دفاع از آن نرخ ارز را ندهد منجر به یک نظام ارزی چند نرخی می شود و اگر در نرخی بالا تعیین شود مشکلات خاص دیگر ایجاد می شود و این یک بحث کارشناسی است که تابع امیال و آرزوهای افراد نیست. »

او در مورد تاثیر رفع تحریم ها، آزاد شدن دلارهای نفتی و و کاهش دوبار قیمت دلار در بازار معتقد است: « اگر دلار ها آزاد شود خود به خود انگیزه های سفته بازی در بازار کاهش می یابد. در آن زمان نرخ ارز در سطح پایین تری قابل دفاع است. ولی وقتی تورم بالایی داشته باشیم این تورم بالا خود عملا زمینه را برای نرخ ارز پایین فراهم نمی کند. مجموع عواملی که بر روی عرضه و تقاضا در بازار اثرگذار است، نرخ ارز را تعیین می کند و نه تمایلات افراد. »

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در زمینه قابل دفاع بودن نرخ ۲۵۰۰تومانی دلار مبادلاتی نیز می افزاید « اگر به همین منوال نرخ تورم افزایش یابد دیگر نرخ دلار ۲۵۰۰تومانی مرکز مبادلات قابل دفاع نیست. ما نیز تمهیدات لازم را در بودجه پیش بینی کردیم تا میزان بدهی دولت به بانک مرکزی و بانک ها و در نتیجه پایه پولی کشور افزایش نیابد. »

قادری در آخر ابراز امیدواری کرد که دولت این نگرانی ها را درک کند و در زمینه جلوگیری از افزایش پایه پولی تلاش لازم را انجام دهد.
در کانال تلگرام لرستان خبر عضو شوید

نظرات