سلامت>  عمومی- گروه دانش و سلامت - آرش نهاوندی: در سال جاری بهای میوه مانند سال های اخیر افزایش یافته که همین امر باعث افزایش نگرانی کارشناسان تغذیه نسبت به سلامت مردم شده است.

قیمت های میوه حتی نسبت به یک ماه گذشته نیز افزایش قابل توجهی داشته و به همین دلیل میزان مصرف آن در سبد خانوارها هم کمتر شده است. به منظور آگاهی از تأثیر بسیار منفی افزایش قیمت میوه بر سلامت انسان و خواص این ماده غذایی گفت وگویی با دکتر کورش جعفریان متخصص تغذیه و رژیم های غذایی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکتر سیدمرتضی صفوی مدیر گروه تغذیه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و مدیر سابق دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت انجام داده ایم که در پی می آید.

دکتر جعفریان در توضیح اینکه چرا مصرف میوه در کشور ما پایین است، گفت: یکی از فاکتورهایی که خیلی در میزان مصرف میوه تأثیر می گذارد قیمت آن است. در خیلی از کشورها اغلب سیاستمداران تلاش می کنند قیمت میوه را در سطح قابل قبولی با به کار گیری شیوه های متفاوت حفظ کنند. این کار یا از طریق واردات یا از طریق اختصاص یارانه به بخش باغداری انجام می گیرد. اتخاذ سیاست های اقتصادی مناسب در این میان می تواند نسبت میان بهای میوه و درآمد افراد را در حد تعادل حفظ کند. اما در کشور ما و در سال های اخیر سیاست های مطلوبی در این زمینه اتخاذ نشده است.

در سال های اخیر واردات میوه بنا به دلایلی زیاد شده که این مسئله به باغداری در کشور ما ضربه زده است. یارانه ای که برای متعادل نگه داشتن قیمت میوه اختصاص می یافت نیز در سال های اخیر در مسسیری دیگر مصرف شده است. هیچگاه ما ندیدیم که به جای روغن، برنج و پنیر بگویند ما می خواهیم میوه را کوپنی کنیم درصورتی که کوپنی کردن میوه می تواند سیاست درستی باشد چرا که مصرف میوه به طور کاملا مستقیم با سلامت افراد مرتبط است.

او با اشاره به استانداردی که برای مصرف میوه درنظر گرفته شده گفت: میوه یکی از گروه های اصلی غذایی انسان است و توصیه می شود حداقل روزانه بین ۲تا ۴واحد میوه در برنامه غذایی افراد گنجانده شود تا سلامت آنها تضمین شود. متخصصان حتی توصیه می کنند افرادی که تحرک بدنی بالاتری نسبت به مردم عادی دارند تا ۶واحد میوه در روز نیز مصرف کنند. متأسفانه در فرهنگ غذایی ما و به ویژه در سال های اخیر میوه جایگاه ویژه ای ندارد و بیشتر حالت دسر دارد. اما در خیلی از کشورها میوه در کنار سفره هست که این شیوه در فرهنگ غذایی ما قدری مهجور واقع شده است.

لااقل بهتر است مصرف میوه در برنامه میان وعده غذایی گنجانده شود. او درباره آمار مصرف میوه در کشور گفت: آمارها نشانگر آن است که در جامعه ما کمتر از ۴۰درصد از مردم در طول روز میوه مصرف می کنند. یکی دیگر از بحث هایی که مطرح می شود این است که مصرف خود میوه بهتر از مصرف آبمیوه است، چراکه میوه دارای فیبر بالایی است. برخی از افراد مانند دیابتی ها تنها با خوردن میوه سلامت شان حفظ می شود و درصورتی که آبمیوه مصرف کنند قند خون آنها بسیار بالا می رود و در معرض خطر مرگ قرار می گیرند. البته خوردن زیاد میوه هم برای سلامتی مضر است چرا که در هر واحد میوه چیزی حدود ۱۵گرم کربوهیدرات معادل ۶۰کیلوگالری انرژی وجود دارد پس اگر فردی ۱۰واحد میوه در روز مصرف کند چیزی حدود ۶۰۰کیلوکالری وارد بدنش می شود که الزاما نیازی نیست که این میزان انرژی از طریق مصرف میوه برای بدن تأمین شود.

دکتر صفوی نیز با اشاره به تأثیر برداشته شدن یارانه میوه در گرانی این ماده غذایی گفت: ما تجربه حذف یارانه شیر و تأثیر آن بر کاهش میزان مصرف این ماده غذایی را نیز داشته ایم. در واقع حذف یارانه ها باعث بالا رفتن بهای یکسری از اجناس شده و مردم زمانی که متوجه می شوند توان مالی استفاده از محصولی را ندارند به راحتی از خرید و استفاده آن صرف نظر می کنند. متأسفانه باید به تجربه ای مشابه نیز اشاره کرد و گفت زمانی که یارانه شیر برداشته شد به تعداد افرادی که شیر را از برنامه غذایی خود حذف کردند به طور تصاعدی افزوده شد در مورد میوه هم دقیقا همین اتفاق افتاده است، ما اکنون باید روزانه ۴۰۰گرم میوه مصرف کنیم که براساس آمار ارائه شده مردم ایران به طور متوسط روزانه حدود ۲۸۰گرم میوه مصرف می کنند.

کاهش مصرف میوه تنها یک امر ظاهری نیست که ما بگوییم اتفاقی نیفتاده، بلکه این اتفاق می تواند باعث شود بدن افراد از دریافت مواد معدنی که در میوه ها به وفور یافت می شود محروم شود که این مسئله می تواند عواقب ناگواری برای سلامتی در پی داشته باشد.
این متخصص تغذیه در مورد فواید مصرف میوه گفت:

میوه ها حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان هاست، آنتی اکسیدان ها برای سلامت فرد مناسب هستنند. آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از تشکیل رادیکال های آزاد در سلول ها جلوگیری می کنند. آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارند. ویتامین C و ویتامینE و بتاکاروتن از عمده موارد تشکیل دهنده آنتی اکسیدان ها هستند. ویتامین C در اغلب سبزی های دارای برگ سبز و مرکبات وجود دارد. میوه های زرد و نارنجی رنگ نیز حاوی بتاکاروتن هستند. بتاکاروتن نیز پیش ساز ویتامین A است و ویتامین A نیز یک آنتی اکسیدان خیلی خوب محسوب می شود.

در کانال تلگرام لرستان خبر عضو شوید

نظرات